27 ianuarie 2012

Cozonac






Ingrediente pentru 2 cozonaci :
*pentru aluat :
- 1 kg faina
- 2 cuburi de drojdie proaspata
- 350 ml lapte
- 3 oua
- 250 g zahar
- 150 ml ulei
- 1 praf de sare
- 2 lg esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie / portocala / mandarina
*pentru umplutura :
- nuca , stafide , rahat , cacao , zahar  


Facem o maia din : drojdie ,1 lg de zahar , 3 lg de lapte si 2 lg de faina si o lasam la dospit 10 minute .
Zaharul il dizolvam in laptele caldut in care am pus esenta de vanilie si coaja de mandarina .
Intr-un vas incapator punem laptele indulcit , ouale batute , maiaua si apoi adaugam faina .
La final punem treptat uleiul caldut si framantam bine un aluat moale si elastic .
Lasam aluatul la dospit 1 ora intr-un loc mai caldut .
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe blatul de lucru si il impartim in 2 bucati .


Intindem prima bucata de aluat si presaram deasupra stafide si bucati de rahat divers colorat .
Rulam aluatul si il punem intr-o tava pe hartie de copt .


 A doua parte de aluat o impartim din nou in 2 bucati .
Pe prima bucata presaram cacao si zahar (optional cateva stafide ) si o rulam inchizand bine capetele .


Pe a doua bucata de aluat presaram nuca si zahar si rulam strans .


Impletim ce le 2 rulouri cu nuca si cacao apoi le asezam in tava .


Ungem cozonacii cu ou batut si ii mai lasam la dospit in tava pana ajung la marginea tavilor .


Incingem cuptorul si coacem cozonacii pentru aprox. 30-40 min. la foc mediu pana se rumenesc .


Scoatem cozonacii din tava pe un tocator de lemn sau un gratar si ii lasam sa se raceasca .


Taiem cozonacul dupa ce s-a racit cu un cutit bine ascutit .



POFTA BUNA !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu