Vanilia este considerata ,, regina condimentelor,,.
Vanilla planifolia este o floare, originara din America
Centrala si America de Sud . Aceasta planta face parte din familia orhideelor si
este singura care produce un fruct comestibil: pastaia de vanilie.
Doar albina Melipona ,care traieste in Mexic , poate sa polenizeze floarea de vanilie . Dar datorita unui tanar sclav din Reunion care a descoperit intamplator in 1841 cum se poate poleniza manual floarea , astazi vanilia se cultiva si in alte zone ale globului .
In literatura medicala veche, vanilia era descrisa ca afrodiziac si
remediu pentru scaderea febrei. In zilele noastre s-a demonstrat
stiintific ca vanilia creste moderat nivelul adrenalinei din sange.
Ingrediente :
- 2 plicuri praf budinca de vanilie
- 500 ml lapte
- 10 lg de zahar
- 150 g unt
- 1 pastaie de vanilie
- 250 g biscuiti simpli
- 250 g biscuiti cu cacao
- 2 banane
Taiem pastaia de vanilie si cu varful cutitului adunam semintele de vanilie .
Eu am folosit pastaie de vanilie de Bourbon .
Punem laptele la fiert si adaugam semintele si pastaia de vanilie .
Dupa ce a fiert 1 minut scoatem pastaia de vanilie si adaugam praful de budinca amestecat cu zaharul si cateva linguri de lapte rece .
Separat mixam untul moale .
Adaugam 3-4 lg. de budinca racita si omogenizam .
Apoi punem treptat compozitia de unt in budinca de vanilie racita .
Pe o folie de aluminiu asezam un rand de biscuiti simpli (8-9 buc.) si ii ungem cu un strat subtire de crema .
Apoi asezam un rand de biscuiti cu cacao .
Punem un strat de crema si asezam cele 2 banane .
Imbracam bananele cu crema de vanilie .
Apoi punem un strat de biscuiti simpli sub forma de acoperis .
Ungem cu putina crema si adaugam un rand de biscuiti cu cacao .
Invelim prajitura in folie si o punem la frigider pentru 3 ore .
Pastaia de vanilie poate fi inlocuita cu esenta de vanilie care se adauga in crema rece .
O prajitura usor de facut si foarte delicioasa .
POFTA BUNA !
Foarte ingenioasa, felicitari!
RăspundețiȘtergereCe bine arata!! Super reteta.
RăspundețiȘtergereyam-yam!a avut dreptate Liviuta- O BUNATATE DE PRAJITURICA-FOARTE GUSTOASA,FOARTE RAPIDA SI FOARTE IEFTINA......
RăspundețiȘtergereSara & Miki , multumesc frumos pentru vizita
RăspundețiȘtergere.Avem si un lucru in comun ...si eu am origini unguresti :)
Multumesc pentru aprecieri , Bianca.
RăspundețiȘtergereLa multi ani! pentru aniversarea casatoriei .
Ramona , chiar daca ai postat ca anonim :) ma bucur ca ti-ai rupt din timpul tau sa imi lasi un comentariu .Stiu cat esti de ocupata de aceea apreciez asa mult.
RăspundețiȘtergereTe pup.
Foarte buuunnn!!! deliciosss!!! am facut vineri cum am vazut-o :P:*:*
RăspundețiȘtergereReteta e luata din revista click?
RăspundețiȘtergereDa.
RăspundețiȘtergere