19 iunie 2011

Cartofi la cuptor cu marar



Ingrediente :
- cartofi ( cantitate depinde de cate persoane sunt la masa )
- ulei de masline
- sare si piper
- boia dulce 
- marar proaspat


Cartofii se curata ,se spala si se fierb.
Se lasa intregi daca sunt mai mici sau se taie si se pun intr-un vas termorezistent .
Peste cartofi de adauga : sare , piper , boia , marar si la sfarsit 2 lg de ulei de masline.


Se amesteca usor sa nu se sfarame cartofii si se pune vasul la cuptor pana se rumenesc.


Se pot servi ca atare sau presarati cu branza .


POFTA BUNA !



Sos de usturoi



 Ingrediente : 
- 1 capatana de usturoi
- 2 pahare de iaurt gras
- 2 pahare de smanatana 12 %
- 1 lg ulei de masline 
- sare si piper ( optional se poate pune si marar proaspat tocat )



 Se curata usturoiul , se taie rondele si se piseaza cu putina sare.


Apoi se adauga uleiul si piperul.


Se amesteca bine pana se incorporeaza uleiul si se adauga alternativ iaurtul si smantana.


Se adauga sare si piper , daca mai este necesar si se serveste alaturi de diverse preparate.


Eu l-am servit alaturi de cartofi la cuptor si dovlecei pane.


POFTA BUNA !


Dovlecei pane



Ingrediente :
- 3 dovlecei tineri
- 5 oua
- faina
- ulei
- sare si piper


Dovleceii se curata , se taie rondele si se pun sa stea cu sare cateva minute.


 Se bat ouale cu sare si piper , apoi se adauga faina cat sa iese un aluat putin mai consistent decat aluatul de clatite.


Dovleceii se sterg de apa folosind servetele de hartie , apoi se pun in compozitia de ou cu faina.


Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta si se adauga pe rand dovleceii.


Cand s-au rumenit pe margine se intorc.


Se scot din ulei cu ajutorul unui bat pentru frigarui si se pun pe hartie sa se absoarba uleiul in exces.


Uleiul se schimba de 2 ori sau mai des, daca sunt mai multi dovlecei , pentru ca se arde destul de repede.


Se poate servi alaturi de cartofi la cuptor si sos de usturoi.


POFTA BUNA !



Supa cu galuste



 Avem nevoie de :
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 5 lg de ulei
- 2 oua
- 9 lg de gris
- sare si piper
- patrunjel verde
- vegeta


 Ceapa se toaca marunt si morcovul se taie rondele.


 Se pun pe foc impreuna cu 3 lg de ulei si 2 lg de vegeta.


 Dupa ce s-au inmuiat putin se adauga 2 litrii de apa.


Lasam legumele sa fiarba si pregatim galustele.

Batem albusurile separat si cele 2 galbenusuri le amestecam cu 2 lg de ulei.


Adaugam 3 lg de gris si jumatate din compozitia de galbenusuri.


 Punem inca 3 lg de gris si restul de galbenusuri.


La sfarsit mai adaugam inca 3 lg de gris.
Se lasa compozitia sa se umfle putin ( aprox. 10 min. )


Focul se reduce sa nu fiarba supa prea tare si cu o lingurita se pun galustele .
Apoi se da focul moderat si se lasa la fiert pana de umfla si sunt fierte galustele.
Potrivim gustul cu sare si piper (sau vegeta cine prefera ).


Se adauga patrunjel si se serveste.


POFTA BUNA !



Ardei umpluti cu ciuperci





Ingrediente :
- 1 caserola de ciuperci pleurotus
- ardei gras
- 2 cesti pasta de rosii
- 3 cepe
- 3 morcovi mici
- 3 lg nuca macinata
- 2 oua
- 2 cesti de orez
- cimbru , sare si piper
- patrunjel verde
- 5 sau 6 catei de usturoi
- 1 cana de apa
- 3 lg de ulei
- cca. 1 kg de rosii


Se macina nuca si se maruntesc ciupercile (se pot face la robot ).


Ceapa se toaca , morcovul se da pe razatoare si se calesc in cele 3 lg de ulei.


Se adauga ciupercile si cimbru


Se spala 2 cesti de orez.


Se adauga peste compozitia de ciuperci , ceapa si morcov.


Se amesteca mereu sa nu se prinda orezul , pana scade apa lasata de ciuperci si compozitia nu mai este apoasa.
Se stinge focul si se lasa la racit.
Cand este rece se adauga : 2 oua , 3 lg de nuca macinata si patrunjel.
  


Ardeii se spala , se curata de samburi si se aseaza intr-o tava unsa cu unt.


 Se umplu 3/4


In gura fiecarui ardei punem rondele de rosii si presaram cimbru.


Separat preparam sosul.
Decojim 3 rosii si le taiem cubulete , curatam si tocam usturoiul si patrunjelul.

  
Pregatim 2 cesti de pasta de rosii , 1 cana de apa , sare si piper.


Amestecam toate ingredientele .


Le adaugam in tava peste ardei.


Se tine la cuptor pana se rumenesc ardeii si scade sosul.


Servim impreuna cu sosul din tava si smantana.


POFTA BUNA !



Prajitura cu mere





Ingrediente :
- 1 pahar de faina ( 150 gr )
- 1 pahar de zahar ( 200 gr )
- 3 oua
- 4 mere
- 10 gr unt ( un cubulet mic )
- 20 gr pesmet 
- 2 lg-te praf de copt

Se unge o forma de unt si se tapeteaza cu pesmet , iar merele se taie bucati medii ,


 apoi se pun in tava


Se bat ouale cu zaharul pana se fac spuma.


Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga peste ouale batute spuma .


Aluatul se toarna peste mere, uniform , cat sa le acopere toata suprafata.


Se pune tava la cuptor la temperatura medie pana se rumeneste bine.


Cand se raceste se scoate din tava cu paleta si se pudreaza cu zahar vanilat.


POFTA BUNA !