12 septembrie 2011

Zacusca de fasole uscata



Ingrediente :
- 1 kg fasole uscata
- 2 kg ceapa
- 1,5 kg de morcovi
- 3 kg ardei / gogosari
- 1 litru bulion
- cimbru
- foi de dafin
- 2 capatani de usturoi
- 500 ml ulei
- sare si piper


Ceapa si morcovul se inabuse in ulei cu apa .


 Se adauga apa fierbinte pana ce legumele sunt fierte .


Ardeii si gogosarii se coc si se curata de coaja si seminte.


Apoi se adauga peste ceapa si morcov .


Fasolea se fierbe 20 minute in apa , apoi se arunca apa si se inlocuieste cu apa fierbinte.
Se lasa fasolea sa fiarba in a doua apa , pana este fiarta complet.
Se adauga in compozitie cu tot cu apa in care a fiert.
Se pun foile de dafin si putina sare.
Dupa 30 min. se adauga bulionul diluat cu putina apa fierbinte.
La final presaram cimbru , sare , piper si usturoiul dat pe razatoare sau zdrobit.
Se mai fierbe cateva minute amestecand mereu sa nu se prinda zacusca de vas .


Cand compozitia a scazut suficient se pune in borcane si se adauga 1 lg ulei de masline deasupra .


Se sterilizeaza 50-60 minute , se pun borcanele in paturi groase si se lasa pana se racesc .


Compozitia rezultata am pus-o in 17 borcane de 350 g .


POFTA BUNA !

2 comentarii:

  1. eu prima eu prima :))..e suuuper bunaaaa!!! deci va sfatuiesc sa incercati!!! e delicioasaaa!!!

    RăspundețiȘtergere