11 iulie 2011

Ciulama de ciuperci



Aceasta ciulama este una din mancarurile mele preferate si sper sa va placa si voua.
Va recomand sa incercati si varianta cu marar, da mancarii o aroma mai deosebita.


Ingrediente:
- 1 caserola ciuperci ( 500 gr )
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 3 lg de pasta de rosii
- 2 lg pline cu faina
- 200 - 250 gr smantana
- 3 lg de ulei
- 1/2 capatana usturoi
- sare si piper
- patrunjel verde sau marar


Se taie ceapa si se rade morcovul pe razatoarea mare.


Se pun la inabusit cu ulei ,apa si putina sare.


Spalam ciupercile ,fara sa le decojim si le taiem jumatate din codite.


Taiem ciupercile bucati mai mari.....


...si le adaugam peste ceapa si morcovi .


 Dupa ce au scazut putin ciupercile punem 1-2 cescute cu apa( in functie de cantitatea de ciuperci si daca vreti mai mult sos) si adaugam pasta de rosii. Daca nu va place cu pasta de rosii  se poate pune boia dulce sau se poate face si in varianta alba , fara boia si rosii.


Separat pisam bine usturoiul.


Amestecam faina cu smantana .


Peste compozitia de faina cu smantana adaugam usturoiul si patrunjelul.


Apoi le adaugam in mancare si lasam sa fiarba 10 min.


Potrivim gustul cu sare si piper.


Servim alaturi de o portie de mamaliga.


POFTA BUNA !

9 comentarii:

  1. Azi este a 3-a oara cand fac aceasta minunatzie de retzeta... Este excelenta.. mai ales cu mamaliga... mmmm. Multzumesc! :*muaks

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu si eu doar ce o terminai de facut ...Delicioasa Carmenutza e suupeeer buna :*:*

    RăspundețiȘtergere
  3. mie imi ploua in gura,nu am ciuperci proaspete,daca fac cu cele din conserva e bine? MS anticipat! simona

    RăspundețiȘtergere
  4. Simona poti sa incerci si cu ciuperci din conserva , dar gustul nu va fi acelasi.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta nu e ciulama, e un fel de tocana cu rantas. La ciulama faina se prajeste putin in ulei, unt sau untura, si apoi se toarna putin cate putin supa peste ea, pana se face o pasta gelatinoasa....in care se pot pune si ciuperci sau carne. Pasta aia o face sa fie ciulama...

    RăspundețiȘtergere
  6. RÂNTÁŞ s.n. Amestec de făină şi unt sau altă grăsime, prăjit mai mult sau mai puţin, utilizat ca îngroşător pentru sosuri sau alte preparate culinare;

    CIULAMÁ, ciulamale, s.f. Mâncare (de pasăre) cu sos alb şi gros de făină.
    Se pare ca va place sa criticati fara sa cunoasteti termenii culinari, din moment ce spuneti ca eu am facut ,,tocana cu rantas,,:)))

    De multi ani vizitez numeroase bloguri culinare si am observat ca numai persoanele frustrate cauta nod in papura retetelor...ba ca e o litera in plus...ba ca e una in minus, etc... si cel mai important toate comentariile sunt anonime.

    E blogul meu si retelele se numesc cum vreau eu.
    O zi buna ,,anonimule,, :))

    RăspundețiȘtergere