04 martie 2012

Tort egiptean





Astazi este ziua mea si va invit la o felie de tort egiptean .


Ingrediente :

*pentru  1 foaie (avem nevoie de 3 foi ) :
- 2 albusuri
- 3 lg de zahar
- 1 lg faina
- 40 g nuci macinate (aprox. 4 lg )

*crema 1 :
- 6 galbenusuri
- 6 lg de zahar
- 350 ml lapte
- 4 lg faina
- 170 g unt
- 1 lg esenta vanilie

*crema 2 :
- 250 ml frisca
- 150 g zahar



Facem cele 3 foi pentru tort pe rand .
Batem albusurile spuma , adaugam zaharul si la sfarsit nuca macinata amestecata cu faina .


Asezam cu grija compozitia intr-o forma rotunda pe hartie de copt .


Coacem in cuptorul incins pentru aprox. 12-13 minute la foc mediu .


Pentru prima crema frecam galbenusurile cu zaharul , adaugam faina si laptele .
Punem compozitia pe foc si fierbem la foc mic pana capata consistenta unei budinci .

Luam crema de pe foc si adaugam esenta de vanilie si untul cubulete , pe rand , amestecand bine .
Crema o sa se subtieze putin , dar se va intari dupa ce se raceste .


Pentru a doua crema caramelizam zaharul si il intindem pe o hartie de copt data cu ulei .
Dupa ce se intareste zaharul il desprindem usor si il zdrobim intr-o punga .


Batem frisca si adaugam zaharul caramelizat zdrobit (eu l-am dat putin si prin masina de zahar sa fie mai fin).


Pe prima foaie asezam 1/3 din crema de vanilie si apoi 1/3 din frisca .


Continuam pana terminam toata crema .
Eu la final am inversat crema de vanilie cu frisca pentru ca am vrut sa fie galben deasupra :)


Decoram cu frisca , ciocolata sau nuca macinata .


O felie generoasa pentru toti prietenii si vizitatorii blogului .






POFTA BUNA !



2 comentarii:

  1. este delicios.cand l-am gustat nu mi s-a parut asa bun darcand am inceput sa mananc parca dadea dependenta si acum mai vreau macar o feliuta asa k o sa-l incerc si eu.puup

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa vin sa gust si eu sa imi dau cu parerea :)

    RăspundețiȘtergere