Am aceasta reteta de cozonac, de la bunica mea din Ardeal .
Este un cozonac foarte bun , care se poate face cu diverse umpluturi. Am mancat pana acum cozonac umplut cu : mac , branza dulce , cacao si nuca.
Astazi am ales sa fac un cozonac umplut cu nuca si unul cu cacao.
Ingrediente:
- 1 kg faina
- 600 ml lapte caldut
- 2 p. drojdie uscata
- 3 lg de zahar
- 1 lg-ta sare
- 1 cescuta de ulei
Faina se amesteca impreuna cu drojdia uscata si se lasa 10 - 15 minute.
Se amesteca laptele caldut cu sarea si zaharul , pana se dizolva.
Peste faina se adauga laptele .
Se amesteca bine ,apoi se adauga uleiul ,treptat si se incorporeaza in aluat.
Se framanta aluatul , pana se dezlipeste de pe maini si se lasa la dospit aprox. 50 minute.
Aluatul trebuie pus intr-un vas incapator , pentru ca se umfla foarte mult.
Pentru umplutura avem nevoie de : cacao , zahar si nuca.
Eu nu am avut suficienta nuca si am adaugat migdale.
Aluatul se pune pe blatul de lucru si se imparte in 2 sau 3 parti , in functie de marimea tavilor.
Se intinde cu facaletul in foaie subtire ( aprox. 0.5 cm ).
Se adauga nuca macinata....
...apoi se presara zaharul.
Se ruleaza cu grija , lipind bine capetele.
Se pune in tava si se mai lasa la dospit , pana isi dubleaza volumul.
La cozonacul umplut cu cacao , se procedeaza la fel.
Se presara cacao si se intinde ,cu dosul unei linguri.
Apoi presaram zaharul si rulam usor , lipind capetele.
Dupa ce a crescut in tava , cozonacul se unge cu ou batut si se pune la cuptor , la foc mediu , pentru 30 minute.
Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca.
Putem servi o felie de cozonac alaturi de un pahar cu lapte.
POFTA BUNA !
Foarte bun si ushor de facut! Ne-a plácut foarte mult! :*
RăspundețiȘtergereAsa este , nu se face greu si este foarte gustos . Ce umpluturi ai folosit ?
RăspundețiȘtergere