01 septembrie 2011

Cozonac ardelenesc



 

 Am aceasta reteta de cozonac, de la bunica mea din Ardeal .
Este un cozonac foarte bun , care se poate face cu diverse umpluturi. Am mancat pana acum cozonac umplut cu : mac , branza dulce , cacao si nuca.
Astazi am ales sa fac un cozonac umplut cu nuca si unul cu cacao.
 



Ingrediente:
- 1 kg faina
- 600 ml lapte caldut
- 2 p. drojdie uscata
- 3 lg de zahar
- 1 lg-ta sare
- 1 cescuta de ulei


Faina se amesteca impreuna cu drojdia uscata si se lasa 10 - 15 minute.


Se amesteca laptele caldut cu sarea si zaharul , pana se dizolva.


Peste faina se adauga laptele .


Se amesteca bine ,apoi se adauga uleiul ,treptat si se incorporeaza in aluat.


Se framanta aluatul , pana se dezlipeste de pe maini si se lasa la dospit aprox. 50 minute.


Aluatul trebuie pus intr-un vas incapator , pentru ca se umfla foarte mult.


Pentru umplutura avem nevoie de : cacao , zahar si nuca.
Eu nu am avut suficienta nuca si am adaugat migdale.


Aluatul se pune pe blatul de lucru si se imparte in 2 sau 3 parti , in functie de marimea tavilor.


Se intinde cu facaletul in foaie subtire ( aprox. 0.5 cm ).


Se adauga nuca macinata....


...apoi se presara zaharul.


Se ruleaza cu grija , lipind bine capetele.


Se pune in tava si se mai lasa la dospit , pana isi dubleaza volumul.


La cozonacul umplut cu cacao , se procedeaza la fel.
Se presara cacao si se intinde ,cu dosul unei linguri.


Apoi presaram zaharul si rulam usor , lipind capetele.


Dupa ce a crescut in tava , cozonacul se unge cu ou batut si se pune la cuptor , la foc mediu , pentru 30 minute.


Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca.


Putem servi o felie de cozonac alaturi de un pahar cu lapte.


POFTA BUNA !


2 comentarii: